Ko smo mi?

Prvi podatci o bicikizmu u Prijedoru, spominju se u istorijskim feljtonima, kada je netom poslije završteka I svjetskog rata, tadašnji Prijedorski trgovac Dušan Kos, koji je svrstavan u Prijedorsku elitu rame uz rame sa dr. Mladenom Stojanovićem i imućnim porodicama Popović, Švrakić, Mitrinović …,u Prijedor dovezao prvi bicikl sa punim gumama.Tada su ga zvali velosiped.

Za taj vremenski period se veže jedna zanimljiva priča, kada je Dušanov kum Ratko Tubin, vozeći tada svoga Bjuika, iznenada izgubio kontrolu i pregazio kuma, i do tada jedini bicikl u Prijedoru.

Također je zanimljiva i priča Đorđa opančara, vlasnika opančarske radnje u Prijedoru, i tada poznatog maratonca i zaljubljenika u taj sport, koji se sa trgovcem Dušanom Grebanovićem opkladio da će stići prije trčeći do Sanskog Mosta nego on na biciklu – velosipedu.Padne velika opklada u prisustvu značajnog broja uglednih ljudi u Prijedoru i na kraju Đorđo pobijedi.

Od tada se Prijedorskim ulicama bicikl vozio u glavnom rekreativno.

Biciklizam sport zadravlje avantura

Prvi pravi biciklistički klub osnovao je Vasić Srđan, pod nazivom biciklistički klub Austronet – Procycling Prijedor.

Može se sa sigurnošću reći da tih godina, 2010/2011, Prijedor dobija ozbiljan biciklistički klub, čiji takmičari bilježe značajne uspjehe u tom periodu.

Nakon gašenja ovog kluba, 2016.g osnovan je novi biciklistički klub Kozara Procycling Prijedor, koji još uvijek radi i djeluje pod ovim imenom.U Prijedoru postoji još nekoliko klubova kao što je Biciklistički klub Kozarac iz Kozarca i Prijedor biciklistički klub.Naša želja je da postojećim klubovima pomognemo iskustvom i savjetima da se registruju i ozvaniče svoje postojanje.Također nam je u planu da u gradovima iz okruženja kao što su Kozarska Dubica i Novi Grad iniciramo osnivanje klubova jer sa sigurnošću znamo da imaju dovoljno potencijala za to, a biciklista na pretek.

Širok dijapazon interesa, kojeg može imati pojedinac ali isto tako lokalna zajednica, je na jedan način ideja vodilja na kojoj gradimo svoju strategiju razvoja, na čijim temeljima leži naša misija, a to je, razvoj sportskog i rekreativo – turističkog  biciklizma.

Sportska organizacija – udruženje građana, osnovana krajem 2016 godine.Njegujemo biciklizam i promovišemo ga na razne načine.Tradicija sportskog biciklizma ali, rekreativnog ili kao hobija, je oduvijek postojala u Prijedoru.U samo 4 godine rada stvarili smo porodicu od preko 100 članova, entuzijasta sa kojima nas veže ista strast.

U 2021.godinu Bicikistički klub Kozara Prijedor kreće ambiciozno, sa visoko zadanim ciljevima na dva polja:

Sportski i turistički biciklizam

U užem okruženju naše regije, nalaze se jako interesante lokacije za seoski turizam u gradovima kao što su ; Kozarska Dubica, Sanski Most, Novi Grad i Kostajnica.

Blizina glavnog grada i jako dobra povezanost putnom komunikacijom sa Banja Lukom i nacionalnim aerodromom Repblike Srpske, daje nam dobre predispozicije da možemo svim gostima obezbjediti, adekvatan transport do svih destinacija u ponudi.

Svojim članovima obezbjeđujemo

  • Redovne stručne savjete i treninge,
  • Besplatno
    korištenje klubskih prostorija za treninge u zatvorenom
  • Učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima,
  • Stručnu i savjetodavnu pomoć,
  • Tehničku podršku,
  • Redovne zajedničke vožnje na otvorenom,
  • Aktivno učešće u radu kluba